Drożdże alkoholowe – podstawy destylacji

Destylacja alkoholu wydaje się być prostym procesem. W końcu skoro alkohole wytwarza się już od starożytności, a wiadomo, że ówcześni miłośnicy trunków wyskokowych nie mieli profesjonalnego sprzętu, to przecież wystarczy nam, ze kupimy dobrej jakości destylatory ze sklepu internetowego i gotowe.

Drożdże alkoholowe są ważne

drożdże alkoholoweAlkohol sam się za nas wydestyluje, my musimy tylko wrzucić i zamieszać co trzeba, przelać do butelek i cieszyć się domowym alkoholem. Sprawa nie jest jednak taka prosta. Destylacja jest bardziej skomplikowanym procesem, dlatego musimy pamiętać o zachowaniu środków ostrożności. Najważniejsze to przygotowanie swojego miejsca pracy, które powinno być dobrze oświetlona, w pobliżu powinno być dużo wolnej przestrzeni i dostęp powietrza. Oczywiście najważniejszą i najbardziej oczywistą sprawą jest oddalenie wszelkich produktów łatwopalnych i stanowiących źródła ognia. Alkohol łatwo się zapala, więc nie można stosować otwartego ognia w jego pobliżu. Przed każdym użyciem sprawdź czy alembiki są czyste, drożne, nic się w nich nie zapchało, które może doprowadzić do podwyższenia ciśnienia w alembiku i w konsekwencji do wybuchu. Potem należy stale kontrolować poziom płynów (nie może być zbyt wielki), temperaturę alkoholu i urządzenia. Należy zawsze dotykać alembiki przy użyciu grubych rękawic, lub innej osłony na ręce, żeby się nie poparzyć. Przed użyciem alembików należy je wyczyścić, ponieważ w trakcie produkcji i transportu zawsze mogły się na nich pojawiać zanieczyszczenia, które zaszkodzą naszemu alkoholowi. Drożdże alkoholowe pomagają w wytworzeniu na przykład piwa.

Po użyciu alembika też trzeba go umyć i zakonserwować, żeby pozostałe osady nie spowodowały korozji i uszkodzenia sprzętu. Najlepiej jest to robić naturalnymi środkami np. kwaskiem cytrynowym, który niweluje osady i czyści metal. Drożdże, jak i inne substancji potrzebne do wytwarzania alkoholi trzeba trzymać w suchym i chłodnym miejscu, żeby zapobiec ich zepsuciu się.