Wysokiej jakości miód można rozpoznać po zapachu, smaku i konsystencji. Miód wielokwiatowy zbierany jest z szerokiej gamy ziół, kwiatów i innych roślin. Charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Różni się kolorem od jasnego do ciemnego brązu. Smak, korzyści zdrowotne i kolor miodu zależą od roślin odwiedzanych przez pszczoły.
Korzyści zdrowotne pszczelego miodu wielokwiatowego
Dojrzały, świeżo zebrany, wysokiej jakości miód o temperaturze 20 °C powinien spływać z noża prostym strumieniem, nie rozpadając się na pojedyncze krople. Produkt ten szybko się krystalizuje, dzięki czemu jest gładki i gęsty, a zapach i smak pozostają łagodne. Miód posiada atrakcyjne właściwości chemiczne do pieczenia i charakterystyczny smak, gdy jest stosowany jako środek słodzący. Łagodny w smaku, miód pszczeli wielokwiatowy może być stosowany zarówno przez dzieci jak i dorosłych, jako zamiennik słodzików i cukrów. Miód wielokwiatowy wykazuje działanie antybakteryjne, często kojarzony jest z leczeniem alergii i anemii. Zalecany jest jako środek na katar sienny i alergie, ponieważ różnorodne pyłki roślin wielokwiatowych pomagają regulować obecność alergenów w organizmie, nie wywołując przy tym żadnych reakcji. Częste stosowanie pomaga również efektywnie zadbać o zdrowie jelit, serca i żołądka. Miód wielokwiatowy zmniejsza negatywny wpływ napięcia i stresu. Jest sugerowany w przypadkach wyczerpania fizycznego i psychicznego.
Wykazuje korzystne działanie na naczynia krwionośne i serce. Miód wielokwiatowy ma tak dużo korzyści zdrowotnych dzięki obecności różnych pyłków pochodzących z wielu roślin. Jest doskonałym środkiem moczopędnym, łagodzi nerwobóle i reumatyzm. Pomaga również w detoksykacji wątroby i jest sugerowany do stosowania w leczeniu kaszlu.